Polévka ze špenátu a hrášku recept.
Polévka ze špenátu a hrášku je lahodné a zdravé jídlo, které osvěží jak v letních měsících, tak vám dodá energii v chladnějších dnech. Zde je jednoduchý recept a několik tipů, jak si tuto polévku co nejvíce užít.
**Ingredience:**
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g mraženého hrášku
- 200 g čerstvého špenátu
- 750 ml zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce čerstvého citronového džusu
- Na ozdobu: smetana nebo jogurt a čerstvé bylinky (například petrželka nebo bazalka)
**Recept:**
1. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
2. Přidejte nasekaný česnek a vařte další 1 minutu, dokud nezačne vonět.
3. Do hrnce přidejte mražený hrášek, čerstvý špenát a zeleninový vývar. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Nechte vařit asi 10 minut, dokud hrášek nezměkne.
4. Odstraňte hrnec z ohně a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka. Můžete také použít stolní mixér, ale v tom případě nechte polévku trochu vychladnout a mixujte opatrně, abyste předešli nehodě kvůli horké tekutině.
5. Polévku vraťte do hrnce, přidejte citronový džus a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo dalšího vývaru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
6. Opět zahřejte, ale už nevařte. Polévku podávejte teplou, ozdobenou lžící smetany nebo jogurtu a posypanou čerstvými bylinkami.
**Tipy:**
- Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat do polévky před mixováním pár lžic smetany nebo jogurtu.
- Pro vegan verzi vynechte smetanu/jogurt nebo použijte jejich rostlinné alternativy.
- Polévka je vynikající také studená, což oceníte zejména v horkých letních dnech.
- Jako příloha se skvěle hodí čerstvý chléb nebo topinky.
Tento recept je jednoduchý a variabilní, takže se nebojte experimentovat s dalšími ingrediencemi, jako jsou různé druhy bylinek nebo koření, abyste polévce dodali nový rozměr chuti.