Polévka ze sleziny s kroupami recept.
Polévka ze sleziny s kroupami je tradiční a výživné jídlo, které kombinuje jedinečné chutě a textury. Slezina, ačkoliv není běžně využívanou surovinou, přináší do polévky bohatou chuť a spoustu železa. Kroupy pak dodávají jídlu sycenost a příjemnou texturu. Tento recept je skvělým způsobem, jak vyzkoušet něco nového a zároveň využít výhod celého spektra živin.
Ingredience:
- 1 slezina (hovězí nebo vepřová), očištěná a nakrájená na kostky
- 1 hrnek perlových kroupů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 1,5 litru vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička majoránky
- 1 bobkový list
- Petrzlka na ozdobu
Postup:
1. Kroupy důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte je namočené v čisté vodě přibližně 1 hodinu.
2. V hrnci na středně silném ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte nakrájenou slezinu a restujte, dokud není ze všech stran lehce opečená.
4. Přidejte nakrájené mrkve, brambory, namočené kroupy (vodu předtím slijte), bobkový list, majoránku, sůl a pepř. Vše promíchejte.
5. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni asi 1 hodinu, nebo dokud nejsou kroupy i slezina měkké.
6. Během vaření případně dolijte vodu nebo vývar, pokud by polévka byla příliš hustá.
7. Po dovaření odstraňte bobkový list a polévku podávejte. Ozdobte čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Slezinu před vařením dobře očistěte a odstraňte veškeré povrchové blány a tuk.
- Pokud chcete polévku zjemnit, můžete přidat smetanu nebo zakysanou smetanu těsně před podáváním.
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat karamelizovanou cibulku na konec vaření.
- Tuto polévku můžete servírovat s kouskem chleba nebo topinkou pro kompletní jídlo.
Polévka ze sleziny s kroupami je skvělým způsobem, jak objevit nové chutě a přinést do vaší stravy něco neobvyklého. Je to výživný a sycený pokrm, který vás zahřeje v chladných dnech.