Polévka z vepřových žaludků s kořenovou zeleninou recept


Polévka z vepřových žaludků s kořenovou zeleninou recept.

Ingredience:
- 500 g vepřových žaludků
- 1 velká mrkev
- 1 petržel (kořen)
- 1 malý celer (kořen)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 l vody
- Sůl a pepř dle chuti
- Bobkový list
- Celý nový koření
- Majoránka

Recept:
1. Vepřové žaludky důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. V hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte nakrájené vepřové žaludky a restujte dalších 5 minut.
4. Přilijte vodu, přidejte čištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), celý česnek, bobkový list a celý nový koření. Ochutnejte solí a pepřem.
5. Polévku vařte na středním plameni přikrytou asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nejsou žaludky měkké.
6. Na závěr dochutíme majoránkou a případně další solí a pepřem podle chuti.
7. Před podáváním můžete polévku zjemnit trochou smetany.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat kousek kvalitní uzeniny nebo klobásy.
- Vepřové žaludky jsou velmi tuhé, takže je důležité je vařit dostatečně dlouho, aby se dobře změkčily.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete před koncem vaření část zeleniny vyjmout, rozmixovat a znovu vmíchat do polévky.
- Tuto polévku můžete podávat s chlebem nebo čerstvým pečivem pro kompletní jídlo.