Polévka z vepřových kostí s haluškami recept


Polévka z vepřových kostí s haluškami recept.

Ingredience pro polévku z vepřových kostí s haluškami:

Vepřové kosti - asi 500 gramů
Cibule - 1 velká, nakrájená na kostičky
Mrkev - 2 středně velké, na kolečka
Celer - 1 stonk, nakrájený
Petrželová nať - hrst, nasekaná
Sůl a pepř - podle chuti
Bobkový list - 2 ks
Voda - asi 2 litry
Pro halušky:
Hladká mouka - 200 gramů
Vejce - 1 ks
Sůl - špetka
Voda - asi 75 ml, podle potřeby

Recept na polévku z vepřových kostí s haluškami:

Vezměte velký hrnec, vložte do něj vepřové kosti a zalijte je vodou. Přiveďte k varu a povarte několik minut. Sundejte pěnu, která se objeví na povrchu. Přidejte cibuli, mrkev, celer, bobkové listy a trochu soli a pepře. Nechte vše na mírném ohni vařit asi 2 hodiny nebo dokud maso není měkké a vývar chutný.

Mezitím připravte halušky. Do mísy prosijte mouku a přidejte špetku soli. Udělejte v mouce důlek, do kterého rozklepněte vejce a přidejte vodu. Směs promíchejte a vypracujte těsto, které by mělo být hladké a nelepivé. Těsto nechte chvíli odpočinout.

Na povrchu lehce pomoučněné desky rozválejte těsto a nakrájejte na malé kousky nebo prostrkujte malé kousky těsta přes haluškovač přímo do mírně vroucího vývaru. Halušky vařte pár minut, dokud nevyplavou na povrch.

Jakmile jsou halušky hotové, přidejte do polévky petrželovou nať a nechte ji ještě chvíli povařit. Ochutnejte a případně dochuťte.

Tipy pro dokonalou polévku:

Ujistěte se, že během prvních minut vaření kostí pravidelně sbíráte pěnu, aby byl vývar co nejčistší.
Pro ještě bohatší chuť můžete kosti před vařením na chvíli opečení na troše oleje společně s cibulí.
Halušky můžete obohatit o trochu nastrouhaného sýra nebo smetany při podávání.
Osobní twist můžete polévce dodat přidáním kapičky kvalitního olivového oleje nebo čerstvých bylinek před podáváním.