Polévka z uzených kostí recept


Polévka z uzených kostí recept.

Ingredience:

- 500 g uzených kostí
- 1 velká cibule
- 2 středně velké mrkve
- 1 menší petržel
- 1 malý kousek celeru
- 2-3 brambory
- Sůl, pepř
- Bobkový list
- Celý nový koření
- Majoránka
- Olej nebo sádlo na opékání

Recept:

Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev, petržel a celer nakrájíme na kolečka nebo menší kousky a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci na oleji nebo sádle lehce osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme uzené kosti a chvíli spolu restujeme. Poté kosti a cibuli zalijeme asi 2 litry vody. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl a pepř. Polévku necháme vařit na mírném ohni asi 1 hodinu. Po této době přidáme připravenou zeleninu - mrkev, petržel, celer a brambory. Pokračujeme ve vaření dokud není zelenina měkká, což trvá přibližně dalších 20-30 minut. Na závěr dochutíme polévku majoránkou a podle potřeby osolíme a opepříme.

Tipy:

- Pro ještě intenzivnější chuť můžete uzené kosti před vařením krátce pookřát v troubě.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více brambor nebo do polévky vmíchat trochu rozpuštěné mouky smíchané s vodou.
- Aby byla polévka ještě voňavější, můžete přidat na závěr čerstvě nakrájený kopr nebo petrželovou nať.
- Uzené kosti mohou být poměrně slané, takže s přidáním soli buďte opatrní a raději polévku osolte až po ochutnání.