Polévka z rybích filetů recept


Polévka z rybích filetů recept.

- Ingredience
- 500g rybích filetů (ideálně bílá ryba jako treska nebo platýz)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 250g brambor
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 litru rybího vývaru nebo vody
- 100 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
- Petržel nebo pažitka pro ozdobu
- Citronová šťáva pro dochucení

- Recept
1. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Mrkev očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte rovněž na malé kostičky.
2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a jemně na něm osmažte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte česnek a smažte další 1 minutu.
3. Přidejte nakrájenou mrkev a brambory, promíchejte a smažte asi 5 minut.
4. Přilijte rybí vývar nebo vodu a přiveďte k varu. Snížte teplotu a nechte vařit pod pokličkou asi 20 minut, dokud brambory a mrkev nezměknou.
5. Rybí filety opláchněte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do polévky a vařte dalších 5-10 minut, než je ryba uvařená.
6. Polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmíchejte smetanu a nechte krátce prohřát, ale již nevařte.
7. Polévku podávejte ozdobenou nasekanou petrželí nebo pažitkou.

- Tipy
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete část brambor rozmačkat přímo v hrnci, aby polévka získala krémovější konzistenci.
- Pro výraznější rybí chuť můžete použít rybí vývar místo vody.
- Polévku můžete obohatit o další druhy zeleniny jako jsou celer nebo pórek.
- Pokud máte raději pálivější jídla, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo kapku tabaska.