Polévka z pečených rajčat recept


Polévka z pečených rajčat recept.

Polévka z pečených rajčat je lahodný a výživný pokrm, který skvěle zahřeje v chladnějším počasí a je plný chutí. Základem jsou pečená rajčata, která této polévce dodávají výraznou a koncentrovanou chuť. K její přípravě budete potřebovat následující ingredience:

Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat, přepůlených
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo oregana
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce tomatového protlaku
- 1 lžíce balzamikového octa
- Čerstvá bazalka na ozdobu
- Možnost přidat smetanu pro krémovější konzistenci

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Rajčata a česnek rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a posypte tymiánem (nebo oreganem), solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě asi 25 - 30 minut nebo dokud nejsou rajčata měkká a lehce zkaramelizovaná na okrajích.

2. Zatímco se rajčata pečou, na středně silném ohni zahřejte trochu olivového oleje na pánvi a restujte na něm cibuli, dokud není sklovitá, přibližně 5 minut.

3. Přidejte zeleninový vývar do hrnce spolu s pečenými rajčaty a česnekem (včetně veškeré šťávy a karamelizovaných kousků z pečicího papíru) a tomatový protlak. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 20 minut.

4. Po uplynutí této doby polévku důkladně rozmixujte ponorným mixérem nebo v mixéru, dokud není hladká. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.

5. Vraťte polévku zpět do hrnce a přidejte balzamikový ocet. Přiveďte k varu a ochutnejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Tipy:
- Pro krémovější konzistenci můžete přidat trochu smetany nebo kokosového mléka.
- Jako doplněk můžete před podáváním přidat na vrch čerstvou bazalku nebo trochu nastrouhaného parmezánu.
- Polévka se skvěle hodí k podávání s čerstvým chlebem nebo topinkami.
- Tato polévka je skvělá i jako základ pro další variace. Můžete přidat pečenou zeleninu, luštěniny pro vyšší nutriční hodnotu nebo koření pro změnu chuti.

Polévka z pečených rajčat je nejen chutná, ale také zdravá a velmi univerzální. Doufám, že se vám bude líbit!