Polévka z pečeného celeru recept


Polévka z pečeného celeru recept.

Ingredience:
- 1 velký bulvový celer
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- na ozdobu: smetana a čerstvé bylinky (např. petrželka)

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Cibuli oloupejte a čtvrtky, česnek nechte v slupce.
2. Všechnu zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte, aby byla zelenina rovnoměrně potřená olejem.
3. Pečte zhruba 40-50 minut, dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje. Během pečení jednou promíchejte.
4. Pečený česnek vyjměte ze slupek. Všechnu zeleninu vložte do velkého hrnce, přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Po zhruba 10 minutách vaření rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
5. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte ozdobenou smetanou a čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť polévky můžete přidat na plech k pečení také několik snítek tymiánu nebo rozmarýnu.
- Pokud preferujete hustší konzistenci polévky, můžete přidat méně vývaru.
- Polévku můžete servírovat s opečeným chlebem nebo krutony pro větší výživovou hodnotu a texturový kontrast.
- Experimentujte s ozdobou - místo smetany můžete použít kokosové mléko pro veganskou variantu nebo posypat opraženými semínky pro křupavý efekt.