Polévka z pečené dýně recept


Polévka z pečené dýně recept
**Ingredience**: Na přípravu polévky z pečené dýně potřebujete dýni Hokkaido, cibuli, česnek, zázvor, olivový olej, vývar (zeleninový nebo kuřecí), smetanu pro zjemnění, sůl, pepř a koření jako je muškátový oříšek nebo kari.

**Recept**: Nejprve dýni omyjte, rozkrojte na půl, vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Dýni, cibuli a česnek dejte na pekáč, pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte asi 30 minut, dokud nejsou zelenina měkká a mírně karamelizovaná. Po upečení vše vložte do velkého hrnce, přidejte nastrouhaný zázvor, zalijte vývarem a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Nakonec přilijte smetanu, ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a kořením.

**Tipy**: Pro intenzivnější chuť můžete k dýni přidat pár kousků sladké brambory. Polévku můžete podávat s opraženými dýňovými semínky nebo s křupavým chlebem. Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu chilli papričky. Pro veganskou verzi použijte zeleninový vývar a místo smetany kokosové mléko. Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat i trochu javorového sirupu nebo medu.