Polévka z paprik a rajčat recept


Polévka z paprik a rajčat recept.

Polévka z paprik a rajčat je lahodná a výživná volba, která překvapí svou jednoduchostí a výraznou chutí. K její přípravě potřebujete následující ingredience:

- 2 velké červené papriky
- 4 velká rajčata
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petržel)

Recept:

1. Nejprve si připravte zeleninu. Papriky omyjte, rozpulte, odstraňte semínka a nakrájejte je na menší kousky. Rajčata nařízněte na spodu křížem, ponořte je na 30 sekund do vařící vody, pak ihned do studené, což usnadní oloupání. Po oloupání rajčata nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.

2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli do zlatova. Přidejte česnek a po chvíli i nakrájené papriky a rajčata. Vše osolte, přidejte sladkou papriku a restujte několik minut, dokud zelenina lehce nezměkne.

3. Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Polévku nechte pomalu vařit asi 20 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké.

4. Po uvaření polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

5. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

Tipy pro dokonalou polévku:

- Pro ještě intenzivnější chuť můžete papriky a rajčata před vařením upéct v troubě. Díky tomu získá polévka jemně uzený nádech.
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete do hotové polévky vmíchat trochu smetany nebo kokosového mléka.
- Pro pikantnější variantu přidejte do polévky trochu červeného chili nebo lžičku harissy.
- Aby byla polévka ještě lahodnější, podávejte ji s čerstvě upečenými krutony nebo kouskem kvalitního chleba.

Tato polévka z paprik a rajčat představuje výbornou volbu pro lehký oběd nebo večeři a díky své bohaté chuti a jednoduché přípravě si ji rychle zamilujete.