Polévka z mletého masa s fazolemi recept.
- Ingredience
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
- 400 g konzervovaných fazolí (červené, bílé nebo mix)
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 mrkve
- 800 ml hovězího bujónu nebo vody
- 2 střední brambory
- Sůl a pepř dle chuti
- Olej na smažení
- Čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu
- Recept
1. Na středně velké pánvi na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
2. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho smažíme, dokud není plně propečené.
3. Ochutíme sladkou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Dobře promícháme.
4. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a na kolečka nakrájené mrkve. Zamícháme.
5. Přilijeme hovězí bujón nebo vodu a přivedeme k varu.
6. Po dosažení varu snížíme teplotu a necháme vařit pod pokličkou asi 20 minut, dokud nejsou brambory a mrkve měkké.
7. Přidáme konzervované fazole s nálevem pro zvýšení šťavnatosti polévky. Necháme prohřát dalších 5 minut.
8. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
9. Polévku podáváme posypanou čerstvou petrželí nebo koriandrem.
- Tipy
- Pro pikantnější variantu přidejte do polévky čerstvé nebo sušené chilli.
- Místo konzervovaných fazolí můžete použít i namočené a uvařené sušené fazole. To dodá pokrmu více domácí chuti.
- Polévka se skvěle hodí jako zahřívací jídlo v chladnějších měsících.
- Přidáním různých typů zeleniny můžete snadno variabilizovat nutriční hodnotu a chuť této polévky.