Polévka z ledvin recept


Polévka z ledvin recept.

Polévka z ledvin je tradiční pokrm, který se může připravovat z různých druhů ledvin (nejčastěji hovězí, ale i vepřové nebo jehněčí). Zde je základní recept na hovězí ledvinovou polévku, která je bohatá na chuť a nutrienty.

Ingredience:
- 300 g hovězích ledvin
- 1 středně velká cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 l vody nebo vývaru
- 2 lžíce oleje nebo másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka nebo tymián podle chuti
- 1 lžíce hladké mouky (pro zahuštění)

Postup:
1. Příprava ledvin: Ledviny důkladně očistěte, odstraňte jakékoliv bílé části a nakrájejte na malé kousky. Pak je dejte do misky, přidejte špetku soli a zalijte studenou vodou. Nechte odstát asi 2 hodiny, poté vodu vyměňte a ledviny propláchněte.

2. Vaření ledvin: V hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody nebo vývaru a přidejte ledviny. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, poté ledviny vyjměte a odložte.

3. Příprava zeleniny: Mezitím na oleji nebo másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, petržel a česnek. Smažte, dokud zelenina nezměkne.

4. Zahušťování: Přidejte lžíci mouky a dobře promíchejte, aby se zelenina obalila. Poté přidejte rajčatový protlak a promíchejte.

5. Dokončení polévky: Do hrnce s osmaženou zeleninou přidejte předvařené ledviny, zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu. Ochutnejte a přidejte sůl, pepř a bylinky podle chuti. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud nejsou ledviny měkké.

6. Servírování: Polévku podávejte horkou, ideálně s čerstvým chlebem nebo topinkami.

Tipy:
- Před vařením je důležité ledviny důkladně očistit a odmočit, aby se odstranil jakýkoliv možný nepříjemný zápach.
- Můžete přidat i jinou zeleninu dle chuti, jako je celer nebo pastinák.
- Pro ještě bohatší chuť můžete použít masový vývar místo vody.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete zvýšit množství mouky pro zahuštění nebo polévku zjemnit smetanou před podáváním.