Polévka z kostí recept


Polévka z kostí recept.

Polévka z kostí je tradiční pokrm, který je znám pro své výživové hodnoty a hlubokou, bohatou chuť. Následuje základní recept na přípravu této lahodné polévky.

- Ingredience

- 1,5 kg hovězích kostí (ideálně s kouskem masa)
- 3 litry vody
- 2 mrkve
- 1 petržel (nebo petrželový kořen)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- Několik kuliček celého pepře
- Sůl podle chuti

- Recept

1. Hovězí kosti důkladně omyjte pod tekoucí vodou.
2. Vložte kosti do velkého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu.
3. Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu a odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
4. Přidejte oloupanou a celou cibuli, oloupané mrkve a petržel celé, dále česnek, bobkový list a celý pepř.
5. Vařte na mírném ohni 3 až 5 hodin. Čím déle polévka vaří, tím více chutí a živin se z kostí uvolní.
6. Během vaření občas promíchejte a případně odstraňte další pěnu.
7. Po dokončení vaření polévku sceďte. Maso oddělte od kostí a můžete ho vrátit do vývaru.
8. Dochutíme solí podle chuti.

- Tipy

- Pro ještě bohatší chuť můžete kosti před vařením asi 30 minut péct v troubě při 200 °C, dokud nezhnědnou.
- Polévku z kostí můžete použít jako základ pro různé pokrmy nebo ji konzumovat samotnou. Je obzvláště lahodná, když se do ní přidá trochu čerstvé zeleniny nebo těstovin.
- Tento vývar je možné uchovávat v lednici až 5 dní nebo zmrazit a použít později.
- Pro zvýšení výživových hodnot můžete do vývaru přidat kousky zázvoru nebo kurkumu během vaření.