Polévka z kořenové zeleniny recept.
Polévka z kořenové zeleniny je vynikající a zdravá volba pro každou příležitost. Zde je jednoduchý návod, jak si ji připravit, včetně tipů pro dokonalou chuť.
- Ingredience
- 500 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, pastinák)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- bylinky dle chuti (např. tymián, majoránka)
- Recept
1. Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte dozlatova.
3. Přidejte zbylou kořenovou zeleninu a česnek. Osmažte pár minut, dokud zelenina lehce nezměkne.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci.
6. Dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Podávejte teplou.
- Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete před vařením zeleninu upéct v troubě.
- Pro krémovější konzistenci přidejte do polévky lžíci smetany nebo rozmixujte spolu se zeleninou hrst vařených brambor.
- Pokud chcete polévku oživit, můžete přidat trochu chilli nebo čerstvý zázvor.
- Polévku můžete ozdobit křupavými krutony, nastrouhaným sýrem nebo čerstvými bylinkami.
Tato polévka z kořenové zeleniny je nejen výživná, ale také velmi univerzální. Můžete experimentovat s různými druhy zeleniny a bylinek, abyste našli svou oblíbenou kombinaci chutí.