Polévka z karfiolu recept.
Polévka z karfiolu je jednoduchá, zdravá a velmi chutná. Pro přípravu této polévky budete potřebovat následující ingredience:
Ingredience:
- 1 velký karfiol
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a pepř podle chuti
- muškátový oříšek podle chuti
- čerstvý petrželový list pro ozdobu
Recept:
1. Nejprve si připravte zeleninu. Karfiol očistěte a rozdělte na menší růžičky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
3. Přidejte česnek a restujte dalších pár minut, dokud nezačne vonět.
4. Přidejte karfiolové růžičky a míchejte, aby se zelenina obalila olejem. Restujte asi 5 minut.
5. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 20 minut nebo dokud karfiol nezměkne.
6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
7. Přidejte smetanu, dobře promíchejte a ochutnejte. Podle chuti přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek.
8. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvým petrželovým listem.
Tipy:
- Pro veganskou verzi polévky použijte rostlinnou smetanu místo smetany na vaření.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky chilli vločky nebo trochu kurkumy pro zvýšení intenzity chuti a zdravotních přínosů.
- Karfiolová polévka se skvěle hodí s opečenými krutony nebo čerstvým pečivem.
- Pokud máte zbylý karfiol, můžete ho použít do salátů nebo jako zdravou přílohu k hlavním jídlům.