Polévka z hlívy s vinnými nočky recept


Polévka z hlívy s vinnými nočky recept.

- Ingredience

- 500 g hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml bílého vína
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl
- Pepř
- Majoránka
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- Čerstvé bylinky na ozdobu

- Recept

1. Na panvi na olivovém oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a krátce osmahneme.
2. Přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou a za občasného míchání restujeme, dokud hlíva mírně nezesvětlá.
3. Zalijeme bílým vínem a necháme alkohol vyvařit.
4. Přilijeme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
5. Mezitím připravíme vinné nočky. Vejce rozšleháme, osolíme a postupně přidáme mouku, abychom vytvořili hladké těsto.
6. Pomocí dvou lžiček tvarujeme z těsta nočky, které pak vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme, dokud nevyplavou na povrch, a poté je vyjmeme.
7. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou krémovou konzistenci. Přilijeme smetanu, promícháme a přivedeme k varu.
8. Polévku servírujeme s vinnými nočky a ozdobíme čerstvými bylinkami.

- Tipy

- Pokud máte raději hustší polévku, můžete do ní na konci vaření přidat malou lžíci kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě.
- Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat lžíci másla před rozmixováním.
- Zkuste do polévky přidat i jiné koření dle vaší chuti, například tymián nebo rozmarýn.
- Vinné nočky můžete ochutit nastrouhaným parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem pro ještě lepší chuť.