Polévka z fazolí a hub s topinkami recept.
- Ingredience:
- 400 g bílých fazolí (mohou být z konzervy)
- 250 g čerstvých hub nebo 30 g sušených
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a černý pepř dle chuti
- 4 krajíce chleba na topinky
- Čerstvá petržel na ozdobu
- Recept:
1. Pokud používáte sušené houby, namočte je nejdříve podle návodu na obalu, pak je sceďte a nakrájejte. Čerstvé houby očistěte a nakrájejte.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
3. Na středním ohni rozehřejte v hrnci olivový olej a restujte na něm cibuli s česnekem, dokud nezměknou a nezačnou vonět.
4. Přidejte houby a restujte je, dokud neuvolní vodu.
5. Přilijte zeleninový vývar, přidejte opláchnuté fazole a tymián. Osolte a opepřete dle chuti. Přiveďte k varu.
6. Polévku vařte na mírném ohni asi 15 minut, aby se chutě spojily.
7. Mezitím si připravte topinky. Krajíce chleba opečte na toasteru nebo na pánvi s trochou olivového oleje, dokud nebudou křupavé.
8. Polévku podávejte s opečenými topinkami a posypanou čerstvou petrželí.
- Tipy:
- Pro hutnější konzistenci polévky můžete část fazolí rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci a pak znovu přidat k zbytku polévky.
- Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo čerstvě mletého pepře.
- Topinky můžete obohatit třením česnekem nebo pokapáním olivovým olejem a posypáním bylinkami.
- Pro vegetariánskou verzi se ujistěte, že zeleninový vývar neobsahuje žádné masové přísady.