Polévka z dýně a batátů s rukolovým pestem recept


Polévka z dýně a batátů s rukolovým pestem recept.
Polévka z dýně a batátů s rukolovým pestem je lahodný a zdravý recept, který zahřeje během chladných dní.
Ingredience na polévku:

1 kg dýně, oloupané a nakrájené na kousky
500 g batátů, oloupaných a nakrájených na kousky
1 velká cibule, nakrájená
3 stroužky česneku, nasekané
1 l zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

Ingredience na rukolové pesto:

2 hrsti rukoly
50 g parmazánu, nastrouhaného
50 g piniových oříšků
2 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Recept:

Na velké pánvi zahřejte olivový olej a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
Přidejte dýni a batáty, osolte a opepřete. Restujte několik minut.
Přidejte zeleninový vývar, přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni dokud nejsou dýně a batáty měkké, asi 20 minut.
Mezitím připravte pesto. V mixéru smíchejte rukolu, parmazán, piniové oříšky a česnek. Přilévejte olivový olej a mixujte do hladka. Ochutnejte a případně dosolte a opepřete.
Jakmile jsou dýně a batáty měkké, polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
Podávejte polévku s lžící rukolového pesta na vrchu.

Tipy:

Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete do pesta přidat trochu čerstvého chilli.
Pokud není k dispozici tyčový mixér, polévku můžete rozmixovat i v běžném mixéru, ale dávejte pozor na horkou směs.
Polévku můžete ozdobit nakrájenou pažitkou nebo trochou smetany pro bohatší texturu.

Tento recept je skvělý způsob, jak využít sezónní zeleninu a zároveň si dopřát něco zdravého a chutného.