Polévka z červených fazolí recept


Polévka z červených fazolí recept.

Polévka z červených fazolí je lahodný a výživný pokrm, který zahřeje v chladných dnech. Pro přípravu této polévky budete potřebovat následující ingredience:

- 1 plechovka červených fazolí (nebo přibližně 250 g suchých červených fazolí, které je nutno předem namočit a uvařit)
- 1 velká mrkev
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- olivový olej
- kousek čerstvého koriandru nebo petrželky pro ozdobu
- kysaná smetana nebo jogurt pro podávání

Recept:
1. Pokud používáte suché fazole, je důležité je nejprve namočit přes noc a poté uvařit do měkka podle návodu na obalu.
2. Na středně velkém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte, dokud nezměkne a nezačne být průhledná.
3. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a orestujte další 1-2 minuty.
4. Následně přidejte na malé kousky nakrájenou mrkev a smažte dalších pár minut.
5. Přidejte sladkou papriku a rajčatový protlak, promíchejte a vařte asi 1 minutu.
6. Přidejte opláchnuté červené fazole (pokud používáte konzervované) a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte povařit asi 20 minut, dokud mrkev není měkká.
7. Polévku lehce rozmixujte ponorným mixérem pro hladší konzistenci, ale nechte v ní i několik celých kusů pro texturu.
8. Dochutíte solí a černým pepřem podle chuti.
9. Polévku podávejte s lžící kysané smetany nebo jogurtu a posypte čerstvě nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

Tipy pro dokonalou polévku z červených fazolí:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat kouřenou papriku nebo trochu chilli pro pikantnější verzi.
- Tato polévka je ideální pro předem přípravu, protože její chuť se zlepší po několika hodinách v lednici.
- Pro zpestření můžete přidat i jiné druhy zeleniny, jako je celer nebo paprika.
- Pokud hledáte verzi s vyšším obsahem bílkovin, přidejte do polévky kousky vařeného kuřecího masa nebo tofu.