Polévka z červené čočky recept


Polévka z červené čočky recept.

Polévka z červené čočky je jednoduché, zdravé a vydatné jídlo, které se hodí na každodenní vaření. Zde je návod, jak si ji připravit.

**Ingredience**

- 1 šálek červené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky červené papriky
- 1 litr zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 střední rajče, nakrájené na kostičky
- Čerstvá koriandr nebo petrželová nať na ozdobu

**Recept**

1. Červenou čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji okapat.
2. V hrnci na středně vysokém ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nezměkne a nezačne se zlatit.
3. Přidejte rozdrcený česnek, koriandr, kmín, kurkumu a červenou papriku. Restujte asi minutu, dokud koření nezačne vonět.
4. Do hrnce přidejte propláchnutou čočku, zeleninový vývar a kostičky rajčat. Přiveďte k varu.
5. Po dosažení varu snižte oheň, zakryjte hrnec pokličkou a nechte pomalu vařit asi 25–30 minut, dokud čočka nezměkne.
6. Polévku dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Pokud máte rádi hladší polévky, můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem.
7. Podávejte teplou, ozdobenou čerstvou koriandrovou natí nebo petrželkou.

**Tipy**

- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat do polévky kousek vařeného kuřecího masa nebo klobásy.
- Podávejte s kouskem čerstvého chleba nebo naanu pro úplné jídlo.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky více červené papriky nebo několik kapek pálivé omáčky.
- Tato polévka se dobře uchovává a ještě lépe chutná následující den, takže ji klidně můžete připravit dopředu.