Polévka z čerstvých hříbků recept


Polévka z čerstvých hříbků recept.

- Ingredience:

- 500 g čerstvých hříbků
- 1 velká cibule
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- petrželka na ozdobu

- Recept:

1. Hříbky očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. Na pánvi rozehřejte máslo a na něm zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli dokud nezezlátne. Přidejte česnek a hříbky, osolte, opepřete a restujte dokud hříbky nepustí šťávu a ta se částečně nevyvaří.
3. Přesypte obsah pánve do většího hrnce, přidejte vývar a vařte na mírném ohni asi 20 minut.
4. Smetanu smíchejte s moukou dohladka a pomalu vmíchejte do polévky. Vařte dalších 10 minut, než se polévka zahustí. Pravidelně míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek.
5. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti. Před podáváním ji můžete rozmixovat ponorným mixérem pro jemnější konzistenci, ale není to nutné.
6. Na talíře rozdělte polévku a ozdobte čerstvou petrželkou.

- Tipy:
- Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat do polévky trochu sušeného tymiánu nebo majoránky.
- Pro zjemnění chuti můžete do polévky přidat lžíci kvalitního olivového oleje nebo trochu másla před podáváním.
- Tuto polévku můžete servírovat s křupavými krutony nebo čerstvým chlebem pro kompletní jídlo.
- Jestliže nemáte čerstvé hříbky, můžete použít i sušené. Nezapomeňte je však nejprve asi 20 minut namočit ve vodě, aby změkly.