Polévka se svítkem žemlovým recept.
**Ingredience:**
- 500 g hovězího masa na vývar (např. kližka)
- 2 l vody
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 4 kuličky nového koření
- 2 listy bobkového listu
- Sůl podle chuti
- 4 žemle (nejlépe jeden den staré)
- 2 vejce
- 2 dl mléka
- 1 lžička majoránky
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř podle chuti
- Máslo na smažení
**Recept:**
1. Začněte přípravou vývaru. Hovězí maso dejte do velkého hrnce, přilijte vodu a nechte vařit. Po prvním varu odstraňte pěnu, která se vytvořila na povrchu.
2. Přidejte oloupanou celou cibuli, oloupané a na polovinu rozkrojené mrkve, petržel a celer. Do vývaru přisypeme nové koření, bobkové listy a osolíme. Vařte na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud není maso měkké.
3. Mezitím připravte žemlový svítek. Žemle nakrájejte na kostičky. Vejce rozšlehejte s mlékem, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Tuto směs nalijte na žemle a nechte chvíli nasáknout.
4. Směs promíchejte a tvarujte do svítků velikosti malého bramboru. Tyto svítky pak na pánvi na másle zprudka opečte ze všech stran.
5. Až je maso měkké, vyjměte ho z vývaru. Vývar můžete případně přecedit.
6. Polévku servírujte s kousky masa a žemlovým svítkem. Dle chuti můžete přidat na drobno nakrájenou petrželku.
**Tipy:**
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete do ní přidat trochu rozpuštěného másla smíchaného s moukou a vytvořit tak základní jíšku, kterou do polévky vmíchejte pro zahuštění.
- Pro intenzivnější chuť vývaru můžete cibuli před přidáním do vody opečít na suché pánvi, dokud se nezbarví do tmava.
- Žemlový svítek můžete připravit i v troubě. Předehřejte ji na 180 °C, svítky položte na pečicí papír a pečte, dokud nejsou zlatavé.
- Polévka se může podávat s nakládaným červeným pepřem nebo kapkou kvalitního olivového oleje pro intenzivnější chuť.