Polévka se svítkem z jater recept


Polévka se svítkem z jater recept.

Polévka se svítkem z jater je tradiční český pokrm, který spojuje bohaté vývary s jemnou chutí jater. Základem této polévky je vývar, do kterého se přidává svítek z jater, obvykle z kuřecích nebo telecích jater. Níže najdete postup přípravy této lahodné polévky.

Ingredience
- 500 g jater (kuřecí nebo telecí)
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- 2 l vývaru (hovězího nebo kuřecího)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- celer (malý kousek kořene)
- pár kapek citronové šťávy nebo ocet
- petrželová nať na ozdobu

Recept
1. Játra očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kousky. Pak je důkladně rozmixujte v mixéru společně s cibulí a česnekem.
2. Do rozmixovaných jater přidejte vejce, mouku, sůl, pepř a majoránku. Vše dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
3. Z játrové směsi tvořte malé svítky nebo kuličky. Ty poté obalte ve troše mouky.
4. V hrnci přiveďte k varu vývar. Když začne vývar vařit, opatrně do něj vložte játrové svítky.
5. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vařte na mírném ohni asi 20 minut nebo dokud nejsou svítky i zelenina měkké.
6. Před podáváním polévku dochuťte několika kapkami citronové šťávy nebo octa a posypte nasekanou petrželovou natí.

Tipy
- Játra můžete před rozmixováním na krátko povařit ve vodě, to pomůže odstranit případnou hořkost.
- Polévku můžete zahustit trochou smetany nebo zakysané smetany přidané do talíře při podávání.
- Pokud máte rádi pikantnější verze, můžete do polévky přidat trochu chilli papričky.

Tato polévka je výborná jako hlavní chod i jako předkrm a díky játrovým svítkům je velmi výživná.