Polévka šálková recept


Polévka šálková recept.

Polévka šálková je jednoduchý, ale chutný recept, který se dá připravit za krátkou dobu. Základem jsou zde běžně dostupné ingredience, které společně vytvoří lahodnou a vyhřívající polévku.

Ingredience:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 velké mrkve
- 1 petržel (kořen)
- 1 malý celer (kořen)
- 200 g brambor
- 1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka (čerstvá nebo sušená)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sázeniny (jáhly, krupice, rýže nebo cizrnová mouka pro zahuštění)

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno je nakrájejte. Mrkev, petržel, celer a brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou.
3. Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, brambory) a krátce restujte.
4. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne.
5. Přidejte sázeninu (podle výběru) a vařte dle návodu na obalu, dokud se polévka nezačne lehce zahušťovat.
6. Ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Důkladně promíchejte a nechte chvíli prohřát.
7. Polévku podávejte teplou, ideálně s čerstvým chlebem nebo toastem.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat kousky kuřecího masa nebo klobásy, které se vaří společně se zeleninou.
- Pokud máte rádi krémové polévky, můžete část uvařené zeleniny rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci, než přidáte sázeninu.
- Pro vegetariánskou verzi použijte zeleninový vývar a jako doplněk můžete přidat lžíci kysané smetany nebo kokosového mléka pro krémovější konzistenci.
- Polévku můžete ozdobit čerstvými bylinkami jako je petržel nebo pažitka pro zvýraznění chuti a vizuálního efektu.