Polévka s uzenými žebry a kroupami recept


Polévka s uzenými žebry a kroupami recept.

Polévka s uzenými žebry a kroupami je vynikající a výživný pokrm, který zahřeje v chladných dnech. Tento recept je jednoduchý a připravíte ho s běžně dostupnými surovinami.

Ingredience:
- 500 g uzených žebírek
- 1 hrnek kroupů
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 listy bobkového listu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 l vody

Recept:
1. Nejprve si připravíme kroupy. Ty je dobré předem namočit do vody alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. To pomůže zkrátit dobu vaření.
2. Uzená žebra omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Přidáme 2 litry vody a postavíme na střední oheň.
3. Zeleninu (mrkev, petržel, celer) očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme.
4. Když voda s žebry začne vařit, přidáme do hrnce připravenou zeleninu, bobkové listy, sůl a pepř.
5. Po 15 minutách vaření přidáme namočené a scezené kroupy.
6. Polévku vaříme na mírném ohni, dokud nejsou kroupy i maso měkké, což obvykle trvá asi 1 až 1,5 hodiny. Během vaření odstraňujeme pěnu, která se vytváří na povrchu.
7. V menší pánvi na oleji zpěníme cibuli a česnek dozlatova a přidáme do polévky. To dodá polévce bohatší chuť.
8. Hotovou polévku ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo opepříme.

Tipy:
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více kroup nebo zeleniny.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat trochu majoránky nebo tymiánu.
- Uzená žebra můžete před vařením na chvíli opéct na pánvi, což jim dodá intenzivnější chuť.
- Pokud preferujete méně mastnou polévku, nechte ji po uvaření chvíli odstát a poté odstraňte tuhý tuk, který se vytvoří na povrchu.

Tato polévka s uzenými žebry a kroupami je skvělá jako hlavní chod, který zasytí a zahřeje. Podávejte s čerstvým chlebem pro kompletní gastronomický zážitek.