Polévka s máslovými piškoty recept.
Polévka s máslovými piškoty je netradiční a zajímavý recept, který může být skvělým způsobem, jak překvapit vaše hosty nebo zpestřit jídelníček. Než se pustíme do přípravy, je důležité mít připraveny všechny potřebné ingredience.
**Ingredience:**
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malá cibule
- 150 g máslových piškotů
- 100 ml smetany na vaření
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Petrželová nať pro ozdobu
**Postup:**
1. Nejprve si připravíme zeleninu. Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
2. V hrnci na troše oleje nebo másla zpěníme nakrájenou cibuli. Jakmile je zesklená, přidáme mrkev a petržel. Zeleninu mírně osolíme a necháme zhruba 5 minut podusit.
3. Přilijeme zeleninový vývar a necháme polévku vařit na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, přibližně 15 - 20 minut.
4. V mezičase rozlámeme máslové piškoty na menší kousky. Nemusíme se bát, pokud nejsou kousky rovnoměrné, dodají polévce příjemnou texturu.
5. Jakmile je zelenina měkká, přidáme do polévky připravené kousky piškotů a promícháme. Necháme je v polévce jen chvilku, aby trochu změkly, ale ne úplně se nerozpadly.
6. Vmícháme smetanu a necháme polévku na mírném ohni ještě asi 5 minut prohřát. Důležité je, aby polévka po přidání smetany nevařila, mohlo by dojít k jejímu zvlnění.
7. Polévku dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Podáváme ji ozdobenou petrželovou natí.
**Tipy:**
- Jako další dochucovadla můžete přidat k polévce i trochu muškátového oříšku nebo zázvoru pro pikantnější chuť.
- Místo zeleninového vývaru lze použít i kuřecí vývar pro bohatší chuť.
- Máslové piškoty mohou být nahrazeny i jinými druhy piškotů, ale dbejte na to, aby nebyly příliš sladké.
- Polévku můžete podávat jako lehkou večeři nebo jako originální předkrm.
Tato polévka s máslovými piškoty je dokonalým příkladem, jak se dají tradiční ingredience spojit do neotřelého a chutného jídla. Užijte si její přípravu a hlavně degustaci!