Polévka s knedlíčky z mozku recept


Polévka s knedlíčky z mozku recept.

Polévka s knedlíčky z mozku je tradiční jídlo, které kombinuje bohatou a výživnou chuť s jedinečnou texturou knedlíčků. Příprava této polévky vyžaduje pečlivý výběr ingrediencí a pozornost k detailům při vaření.

Ingredience:

Pro vývar:
- 1 kg hovězího kostí
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kus celeru
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- Sůl
- Pepř
- Bobkový list
- Celé nové koření

Pro knedlíčky z mozku:
- 300 g hovězího mozku
- 2 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžíce nasekané petrželky

Recept:

1. Začněte přípravou vývaru. Hovězí kosti omyjte a vložte do velkého hrnce. Přidejte asi 2 litry vody a nechte vařit. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte vývar pomalu vařit.

2. Mezitím očistěte a nakrájejte mrkve, petržel, celer a cibuli. Cibuli můžete nechat celou, případně ji můžete rozkrojit a na oleji mírně orestovat pro hlubší chuť.

3. Orestovanou cibuli a ostatní zeleninu přidejte do vývaru. Ochutnejte solí, pepřem, přidejte bobkový list a celé nové koření. Vařte, dokud zelenina není měkká.

4. Během vaření vývaru připravte knedlíčky. Mozek nejprve důkladně očistěte pod tekoucí vodou. Po očištění mozku ho spařte vroucí vodou, pak nechte vychladit a nakrájejte na malé kousky.

5. Ve velké misce smíchejte mozku, vejce, strouhanku, sůl, pepř, muškátový oříšek a nasekanou petrželku. Důkladně promíchejte, dokud směs není homogenní.

6. Z připravené směsi tvořte malé knedlíčky. Pokud je směs příliš lepivá, můžete použít trochu oleje nebo vody na ruce, aby se knedlíčky lépe formovaly.

7. Vývar sceďte, odstraňte kosti a zeleninu. Vývar vraťte na oheň a přivedete k varu. Do vřícího vývaru opatrně vkládejte knedlíčky z mozku. Vařte 5-10 minut, dokud knedlíčky nejsou pevné a propečené.

8. Polévku podávejte horkou, ozdobenou nasekanou petrželkou.

Tipy:

- Mozek před použitím důkladně očistěte, aby se odstranily veškeré nečistoty.
- Při vaření vývaru můžete přidat i další koření podle vaší chuti.
- Polévku můžete před podáváním dochutit citronovou šťávou pro jemnější chuť.
- Pokud preferujete hustší polévku, můžete do vývaru přidat trochu rozpuštěné mouky smíchané s vodou.