Polévka s kedlubnami je tradiční české jídlo, které má jemnou a krémovou chuť. Tento recept je ideální pro chladné podzimní a zimní dny.
Ingredience
Na přípravu polévky s kedlubnami budete potřebovat následující ingredience
500 g kedluben
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
1 petržel
2 brambory
1 l zeleninového bujónu
200 ml smetany na vaření
2 lžíce másla
sůl a pepř podle chuti
na ozdobu pažitka nebo petrželová nať
Recept
Nejprve si připravte zeleninu. Kedlubny, brambory, mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
V hrnci rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli s česnekem. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
Přidejte ostatní nakrájenou zeleninu a krátce restujte.
Zalijte zeleninovým bujónem a nechte vařit na mírném ohni, dokud není zelenina měkká, což obvykle trvá asi 20 minut.
Po uvaření zeleniny polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
Vmíchejte smetanu a vařte ještě pár minut. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Polévku podávejte teplou a ozdobte nasekanou pažitkou nebo petrželovou natí.
Tipy
Pro veganskou verzi polévky použijte místo smetany rostlinnou smetanu a máslo nahraďte rostlinným olejem nebo margarínem.
Polévku můžete podávat s opečeným chlebem nebo croutony pro křupavou texturu.
Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat trochu chilli papričky nebo kapku tabasca.
Tato polévka s kedlubnami je výborná volba pro zahřátí v chladném počasí a zároveň skvělý způsob, jak využít zeleninu, která je právě v sezóně.