Polévka s červenou řepou recept.
Ingredience:
- 500g červené řepy
- 1 velká mrkev
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 litr zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Kysaná smetana nebo veganská alternativa pro podávání
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsius. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. V misce smíchejte nakrájenou červenou řepu, mrkev, cibuli a česnek s olivovým olejem, kmínem, solí a pepřem, dokud nebudou všechny kousky zeleniny pokryté.
3. Rozložte zeleninu na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud zelenina nebude měkká.
4. Pečenou zeleninu přesuňte do velkého hrnce a přidejte zeleninový vývar. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
6. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplou, ozdobenou lžící kysané smetany a čerstvými bylinkami, pokud máte rádi.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete před vařením zeleninu marinovat v olivovém oleji s kmínem a česnekem asi 30 minut.
- Pro pikantnější variantu přidejte do marinády nebo při vaření trochu chilli papričky.
- Polévku můžete ozdobit také nasekanými ořechy pro přidání textury a chuti.
- Pokud preferujete bezlepkovou verzi, ujistěte se, že použitý zeleninový vývar neobsahuje lepek.