Polévka krupicová recept


Polévka krupicová recept.

Ingredience
- 1 l vody
- 100 g krupice (jáhly)
- 2 středně velké mrkve
- 1 petržel
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Na ozdobu: petrželka nebo pažitka

Recept
1. Nejprve si připravíme zeleninu. Mrkev, petržel a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme.
2. V hrnci zahřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme dozlatova.
3. Přidáme nakrájenou mrkev, petržel a česnek. Vše společně restujeme asi 2 minuty.
4. Poté zalijeme zeleninu 1 l vody a přivedeme k varu.
5. Jakmile voda začne vařit, pomalu přisypeme krupici, přitom neustále mícháme, aby se nevytvořily hrudky.
6. Polévku vaříme na mírném ohni asi 10 minut, dokud krupice nezměkne a polévka nezhoustne. Občas promícháme.
7. Nakonec polévku ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
8. Polévku podáváme ozdobenou nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy
- Pokud máte rádi hustší polévku, můžete přidat více krupice.
- Pro vegetariánskou verzi se ujistěte, že používáte vegetariánský olej.
- Pokud chcete polévku více zahuštěnou, můžete ji zahustit rozmíchanou lžící mouky ve vodě a přidat do polévky na konci vaření.
- Experimentujte s přidáním dalších druhů zeleniny, jako je cuketa nebo brokolice, pro zvýšení nutriční hodnoty polévky.
- Tato polévka je výborná i jako lehká večeře nebo jako předkrm při vydatnějším obědu.