Polévka k večeři recept


Polévka k večeři recept.

- Ingredience
- 1 l vody
- 1 kostka zeleninového bujónu nebo kuřecího bujónu
- 2 středně velké mrkve
- 1 malý petržel nebo pastinák
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g čerstvého špenátu nebo kapusty
- 200 g vařeného kuřecího masa (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného majoránku
- 1 lžíce oleje

- Recept
1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
2. Přidejte jemně nasekaný česnek a restujte další 1 minutu.
3. Přilijte 1 litr vody a přidejte rozdrobenou kostku bujónu. Přiveďte k varu.
4. Mezitím očistěte a nakrájejte mrkev a petržel nebo pastinák na malé kostičky. Přidejte do polévky.
5. Osolte, opepřete a přidejte majoránku. Vařte na mírném ohni, dokud nejsou zelenina a bylinky měkké, asi 15 minut.
6. Pokud používáte kuřecí maso, nakrájejte ho na malé kousky a přidejte do polévky. Nechte prohřát.
7. Nakonec přidejte čerstvý špenát nebo kapustu a vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

- Tipy
- Pro zahuštění polévky můžete přidat trošku rozpuštěného máslového roux nebo smetany.
- Pro vegetariánskou verzi vynechte kuřecí maso a použijte zeleninový bujón.
- Polévka je ideální pro využití zbytků zeleniny, tak neváhejte přidat cokoli, co máte doma.
- Pro extra chuť můžete při podávání na talíř přidat trochu čerstvé petrželky nebo kopr.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky trošku chilli papričky nebo kapičku ostré omáčky.