Polévka hrachová recept.
Polévka hrachová je tradiční české jídlo, které se často podává během zimních měsíců. K její přípravě potřebujete následující ingredience
sušený hrách, asi 500 gramů
2 mrkve
1 petržel
1 malý celer
2 brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
kousek uzeného masa nebo uzeniny
sádlo nebo olej
bobkový list
sůl a pepř
majoránka
mletý kmín
ocet nebo citronová šťáva pro dochucení
Postup přípravy hrachové polévky je následující
1. Hrách předejte přes noc ve vodě. Následující den vodu slijte a hrách důkladně propláchněte.
2. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, kmín a bobkový list a krátce osmahněte.
3. Přidejte nakrájené mrkve, petržel, celer a brambory, uzeninu a opláchnutý hrách. Vše promíchejte a zalejte vodou tak, aby byly ingredience ponořené.
4. Polévku vařte na mírném ohni, dokud nejsou všechny suroviny měkké, obvykle asi 1 až 1,5 hodiny. Během vaření případně dolijte vodu.
5. Jakmile jsou všechny suroviny vařené, část polévky můžete rozmixovat ponorným mixérem pro hladší konzistenci nebo ji nechat v rustikálním stylu.
6. Dochutíte solí, pepřem, majoránkou a ocet nebo citronovou šťávu.
7. Polévku podávejte teplou, ideálně s chlebem.
Tipy pro dokonalou hrachovou polévku
Použijte kvalitní sušený hrách, deje se, že starý hrách se vaří déle a hůře se rozvaří.
Místo vody můžete použít zeleninový nebo masový vývar pro bohatší chuť.
Polévku můžete ozvláštnit přidáním klobásy nebo jiné uzeniny během vaření.
Nechte polévku odstát přes noc, díky tomu bude druhý den chutnější, neboť se chutě lépe propojí.