Polévka česká "veverka" recept


Polévka česká "veverka" recept.

Polévka česká "veverka" je tradiční český pokrm, který si získal oblíbenost pro svou jednoduchost a výživnost. Níže naleznete ingredience, recept a tipy pro její přípravu.

**Ingredience**

- 1 l vody
- 250 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 100 g mrkve, oloupané a nakrájené na kostky
- 50 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostky
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 lžíce majoránky
- Petrželka na ozdobu

**Recept**

1. V hrnci přiveďte k varu 1 l vody. Přidejte brambory, mrkev a celer. Vařte, dokud nejsou zeleniny měkké.
2. Mezitím si v jiné pánvi rozpusťte máslo a přisypte mouku. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezíská zlatavou barvu, čímž připravíte základ, který polévce dodá krémovou konzistenci.
3. Zeleninový bujón rozpusťte ve vodě, ve které se vařila zelenina, a poté vodu s bujónem pomalu přilévejte k směsi másla a mouky. Neustále míchejte, aby se předešlo tvoření hrudek.
4. Do polévky přidejte rozdrcený česnek, majoránku, sůl a pepř dle chuti. Nechte polévku pár minut povařit.
5. Polévku podávejte ozdobenou petrželkou.

**Tipy**

- Pro zvýšení výživové hodnoty můžete do polévky přidat i další druhy zeleniny, jako jsou pastinák či petržel.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více mouky nebo méně vody.
- Pro ještě bohatší chuť můžete použít místo vody vývar z kuřete nebo zeleniny.
- Experimentujte s bylinkami dle své chuti, dobře se hodí například tymián nebo rozmarýn.
- Pokud jste milovníky pikantních jídel, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo pár kapek pálivé omáčky.