Polévka bramborová s koprem a houbami recept


Polévka bramborová s koprem a houbami recept.

Ingredience:
- 500 g brambor
- 200 g hub (čerstvých nebo sušených, pokud používáte sušené, nejprve je namočte)
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce čerstvého kopru
- 1 bobkový list
- 2 l zeleninového bujónu
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Směs na zahuštění: 2 lžíce mouky rozpuštěné ve 100 ml vody

Recept:
1. Brambory, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na malé kousky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
3. V hrnci rozehřejte olivový olej spolu s máslem.
4. Přidejte cibuli a česnek a osmažte dozlatova.
5. Přidejte nakrájené brambory, mrkev, petržel a houby. Promíchejte a nechte mírně restovat několik minut.
6. Zalijte zeleninovým bujónem, přidejte bobkový list a nechte vařit na mírném ohni cca 20 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
7. Opatrně vyjměte bobkový list.
8. Směs mouky a vody pomalu přilévejte do polévky, neustále míchejte, dokud se polévka mírně nezahustí.
9. Přidejte nakrájený kopr, sůl a pepř podle chuti a promíchejte.
10. Podávejte teplé.

Tipy:
- Pokud máte rádi krémovější polévky, můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem a znovu přidat do hrnce.
- Pro veganskou verzi polévky vyměňte máslo za další lžíci olivového oleje.
- Pro lepší chuť můžete použít kombinaci různých druhů hub.
- Kopolévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo toast.