Polévévka se svítkem krupicovým recept.
Polévka se svítkem krupicovým je tradiční české jídlo, které kombinuje jemnou chuť krupicového svítku s bohatou polévkou. Tento recept je jednoduchý a připravíte ho za krátkou dobu.
Ingredience:
- 100 g krupice
- 1 l vývaru (hovězího, kuřecího nebo zeleninového podle preferencí)
- 2 vejce
- 50 ml mléka
- Sůl
- Petrželka (na ozdobu)
- Mrkev (volitelně, pro zvýšení nutriční hodnoty a chuti polévky)
Recept:
1. V míse smíchejte krupici, vejce, mléko a špetku soli. Důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
2. Přiveďte vývar k varu. Pokud používáte mrkev, přidejte ji nyní, nakrájenou na malé kostičky, a vařte, dokud není téměř měkká.
3. Pomocí dvou lžic tvarujte z těsta malé svítky nebo nočky a opatrně je vkládejte do vroucího vývaru. Vařte na mírném ohni 5-10 minut, dokud svítky nevyplavou na povrch a nejsou uvařené.
4. Ochutnejte polévku a případně dochuťte solí. Hotovou polévku ozdobte nasekanou petrželkou.
Tipy:
- Přesnost: Při přípravě těsta na svítky se ujistěte, že máte správný poměr krupice a tekutiny, aby těsto bylo dostatečně tuhé na to, aby svítky držely tvar, ale zároveň nebylo příliš tvrdé.
- Variace: Do polévky můžete přidat i jinou zeleninu podle vaší chuti, například zelený hrášek nebo kukuřici, pro zpestření chuti a vzhledu.
- Servírování: Polévku se svítkem krupicovým podávejte horkou jako lehký oběd nebo předkrm. Můžete ji doplnit čerstvým chlebem nebo houskami.
Tento jednoduchý, ale chutný recept na polévku se svítkem krupicovým je ideální pro každodenní vaření, když chcete něco tradičního a domácího.