Pohankový salát recept.
Ingredience:
- 1 šálek pohanky
- 2 šálky vody
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 1 okurka, nakrájená na kostičky
- 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané
- 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného (volitelné)
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Recept:
1. Pohanku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. V hrnci přiveďte k varu 2 šálky vody a přidejte propláchnutou pohanku. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte pohanku vařit pod pokličkou na mírném ohni asi 10-15 minut, nebo dokud není veškerá voda absorbována. Odstavte z ohně a nechte pár minut odpočinout s pokličkou.
2. Mezitím si připravte zeleninu. Červenou cibuli, mrkev, papriku a okurku nakrájejte podle pokynů a dejte do velké mísy.
3. K vařené a mírně vychladlé pohance přidejte nakrájenou zeleninu, petrželku a koriandr (pokud používáte). Vše promíchejte.
4. V malé misce si připravte dresink z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Dresink dobře promíchejte a přelijte přes salát. Salát důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
5. Salát nechte před podáváním alespoň 30 minut odpočinout v lednici, aby se chutě propojily.
Tipy:
- Pro extra křupavost můžete přidat na salát pražené slunečnicové semínka nebo dýňová semena.
- Pokud máte rádi více pikantní chutě, přidejte do salátu trochu čerstvého chilli nebo kapku chilli omáčky.
- Tento salát je skvělý jak samotný, tak jako příloha k grilovanému masu nebo rybě.
- Pro veganskou variantu se ujistěte, že všechny použité ingredience jsou vhodné pro vegany.