Pohankový koláč s višněmi recept.
Ingredience pro pohankový koláč s višněmi:
Pro těsto:
- 200 g pohankové mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli
Pro náplň:
- 500 g višní (mohou být i mražené)
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z půlky citronu
Recept na pohankový koláč s višněmi:
1. Příprava těsta: V misce smíchej pohankovou mouku, cukr moučka, špetku soli, přidej rozpuštěné máslo a vejce. Zpracuj těsto, dokud není hladké. Pokud je těsto příliš suché, přidej trochu vody. Těsto zabal do potravinové fólie a nech v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
2. Mezitím připrav náplň: Višně omyj, pokud používáš čerstvé, odstraň pecky. V hrnci smíchej višně s cukrem krupice, vanilkovým cukrem, šťávou z citronu a kukuřičným škrobem. Vař na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pak nech chvíli vychladnout.
3. Vyválej odpočaté těsto na pomoučeném povrchu na velikost formy na koláč. Těsto pečlivě vlož do formy, vytvoř okraje.
4. Předehřej troubu na 180°C. Na těsto rozprostři náplň z višní.
5. Peč v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, dokud není těsto zlatavé.
6. Nech koláč před podáváním vychladnout.
Tipy pro dokonalý pohankový koláč s višněmi:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžeš do těsta přidat lžičku mleté skořice nebo kardamomu.
- Pokud máš rád/a krémovější náplň, přidej do směsi višní trochu mascarpone nebo jemného tvarohu.
- Pro veganskou verzi koláče použij rostlinné máslo a místo vejce lžíci lněného semínka namočeného ve vodě.
- Aby byl koláč ještě šťavnatější, můžeš před pečením přidat na vrch několik kousků másla nebo pokapat olejem.
- Servíruj s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou pro dokonalé pohoštění.