Pohankové rohlíky recept


Pohankové rohlíky recept
Ingredience na pohankové rohlíky zahrnují pohankovou mouku, žitnou mouku, vlažnou vodu, droždí, sůl, trochu cukru a olej.
Nejprve si připravíme kvásek rozpuštěním droždí ve vlažné vodě s cukrem a necháme asi 10 minut stát, dokud nevznikne pěna. V míse smícháme pohankovou a žitnou mouku se solí. Poté do směsi přilijeme kvásek a olej a hněteme, až vznikne hladké těsto. Těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na menší kusy, z kterých vytvarujeme rohlíky. Rohlíky položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Před pečením rohlíky potřeme vodou nebo vejcem pro lesklý povrch.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Tipy pro lepší výsledky:

Přidáním malého množství běžné pšeničné mouky nebo glutenového prášku do těsta dosáhnete lepší kypření a strukturu rohlíků.
Při tvarování rohlíků můžete použít vodu na ruce, aby se těsto nelepilo.
Po upečení nechte rohlíky chvíli odpočívat na mřížce, aby se jim uvolnila pára a zůstaly křupavé.

Pohankové rohlíky jsou skvělou alternativou pro ty, kdo mají alergii na lepek nebo chtějí zkoušet nové chutě ve své kuchyni.