Pohankové risotto s houbami recept.
Ingredience:
- 1 šálek pohanky
- 250 g hub (např. šampiňony nebo hlívy)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g Parmezánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo tymián)
Recept:
1. Pohanku propláchněte pod teplou tekoucí vodou. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Huby očistěte a nakrájejte na plátky.
2. Na středně velké pánvi nebo v hluboké pánvi na risotto rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
3. Do pánve přidejte houby a restujte, dokud nezměknou a nevydají šťávu.
4. Následně vmíchejte pohanku a za stálého míchání opékejte několik minut, aby se chutě spojily.
5. Postupně přilévejte zeleninový vývar, přibližně po půl šálku, a vařte, dokud pohanka není měkká a krémová. Neustále míchejte, aby se risotto nepřipálilo.
6. Jakmile je pohanka vařená a risotto má krémovou konzistenci, vmíchejte nastrouhaný Parmezán. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
7. Podávejte ihned, ozdobené čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť houbového risotta můžete použít směs divokých hub nebo přidat trochu sušených hub, které předem namočíte.
- Pokud chcete dosáhnout ještě krémovější konzistence, můžete přidat trochu smetany nebo mascarpone na konec vaření.
- Pohankové risotto je skvělým základem pro experimentování s různými přísadami. Skvěle se hodí například kousky pečené dýně nebo sušená rajčata.