Pohankové placičky se zeleninou recept


Pohankové placičky se zeleninou recept.

Ingredience:

- 1 hrnek pohanky
- 2 hrnky vody
- 1 středně velká cuketa
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku hrubé mouky (může být i bezlepková)
- 2 vejce
- Sůl a pepř dle chuti
- Olej na smažení

Recept:

1. Pohanku propláchněte pod studenou vodou. Vložte ji do hrnce, přidejte 2 hrnky vody a nechte přivést k varu. Poté snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi 15 minut, nebo dokud pohanka neabsorbuje veškerou vodu. Nechte ji vychladnout.
2. Cuketu a mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
3. Ve větší míse smíchejte vychladlou pohanku, nastrouhanou zeleninu, cibuli, česnek, mouku a vejce. Osolte a opepřete dle chuti. Důkladně promíchejte, dokud nevznikne tužší těsto.
4. Na pánvi rozehřejte olej. Lžící kladte směs na pánví a formujte placičky. Smažte z obou stran na středním ohni dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany.
5. Hotové placičky přeneste na papírové ubrousky, aby se odstranil přebytečný tuk.

Tipy:

- Přidat můžete i jinou zeleninu dle chuti, například sladkou kukuřici nebo papriku.
- Pro veganskou variantu lze vejce nahradit lněnými semínky namočenými ve vodě nebo veganskou náhražkou vejce.
- Placičky jsou skvělé jako příloha k hlavnímu chodu nebo i jako samostatné jídlo podávané s jogurtovým nebo tahini dipem.
- Aby byly placičky ještě křupavější, můžete do směsi přidat trochu strouhanky nebo panko strouhanky.
- Pokud máte problém s formováním placiček, nechte těsto předtím chvíli odpočinout v lednici, aby ztuhlo.