Pohankové palačinky bez mléka recept.
Pro přípravu pohankových palačinek bez mléka budete potřebovat následující ingredience
Pohanková mouka 200 gramů
Rostlinné mléko 500 ml (např. mandlové, ovesné nebo sojové)
Rozpuštěný kokosový olej 2 lžíce
Vanilkový extrakt 1 lžička
Cukr 1 lžíce (volitelné)
Špetka soli
Soda bicarbona 1/2 lžičky
Citronová šťáva 1 lžíce
Recept na pohankové palačinky
V míse smíchejte pohankovou mouku, cukr, špetku soli a sodu bicarbonu. V jiné míse smíchejte rostlinné mléko, rozpuštěný kokosový olej, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Postupně přilévejte mokrou směs do suché a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Na rozpálené pánvi s trochou oleje odebírejte naběračkou těsto a vytvářejte palačinky. Smažte z každé strany asi 2-3 minuty nebo dokud nejsou zlatavé.
Servírujte s oblíbenou polevou nebo ovocem.
Tipy pro dokonalé pohankové palačinky
Konzistence těsta by měla být podobná jako u tradičních palačinkových těst, takže pokud je příliš husté, přidejte trochu více rostlinného mléka.
Před smažením každé palačinky mírně promíchejte těsto, aby bylo zajištěno, že soda bicarbona je rovnoměrně rozložená.
Pokud máte rádi křupavější okraje, nechte palačinku na pánvi o něco déle smažit.
Pro přidání dalších chutí zkuste do těsta přidat skořici, kardamom nebo čerstvé bobulové ovoce.
Použití kvalitní nepřilnavé pánve výrazně usnadní obracení palačinek a zajistí jejich rovnoměrné propečení.