Podmáslové bulky recept.
Podmáslové bulky jsou měkké, nadýchané a mají krásně máslovou chuť. Tento recept je jednoduchý a výsledkem jsou vždy lahodné bulky, které se hodí jak k snídani, tak i jako doplněk k hlavním jídlům.
- Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml podmáslí
- 1 balíček suchého droždí (7 g)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce (pro potření)
- Recept
1. V míse smíchejte mouku, suché droždí, cukr a sůl.
2. V jiné nádobě mírně ohřejte podmáslí (mělo by být vlažné, ne horké) a přidejte rozpuštěné máslo.
3. Směs podmáslí a másla přilijte do suchých ingrediencí a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody nebo mléka. Pokud je naopak příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
4. Těsto vyklopte na pomoučněný povrch a zhruba 10 minut ho hněťte, dokud není hladké a pružné.
5. Vložte těsto do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nesplaskne na dvojnásobek svého původního objemu.
6. Po vykynutí těsto jemně propracujte na pomoučněném povrchu a rozdělte na 8-12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vytvarujte bulku.
7. Bulky položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte je ještě asi 30 minut kynout.
8. Předehřejte troubu na 200 °C.
9. Vejce rozšlehejte a potřete jím povrch bulky. Tento krok dodá bulce krásný lesk a zlatavou barvu.
10. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud nejsou bulky zlatavé a po poklepání na jejich spodek zní dutě.
11. Po upečení nechte bulky chladnout na mřížce.
- Tipy
- Pokud nemáte podmáslí, můžete ho nahradit směsí 240 ml mléka a 1 lžíce citronové šťávy nebo octa. Směs nechte stát 5 minut před použitím.
- Pro extra křupavou kůrku můžete do trouby vložit malou nádobu s vodou během pečení, což vytvoří páru.
- Bulky jsou nejlepší čerstvé, ale dobře se také zmrazují. Pro znovuohřátí nechte rozmrazit a poté ohřejte v troubě na 180 °C po dobu 5-10 minut.