Podmáslo-jogurtový chléb recept.
- Ingredience
- 250 ml podmáslí
- 150 ml bílého jogurtu
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu nebo cukru (nepovinné)
- 1 lžíce rostlinného oleje (na vymazání formy)
- Recept
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu a sůl.
3. V jiné míse důkladně promíchejte podmáslí, jogurt a případně med nebo cukr, pokud chcete chléb lehce osladit.
4. Směs s podmáslím a jogurtem přidejte do suchých ingrediencí a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne lepkavé těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody.
5. Formu na pečení lehce vymažte rostlinným olejem a vložte do ní těsto.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut nebo dokud chléb nezíská zlatavou barvu a při poklepání na něj zní dutě.
7. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce, než ho začnete krájet.
- Tipy
- Pokud nemáte podmáslí, můžete si ho snadno připravit sami smícháním 1 lžíce citronové šťávy nebo bílého octa s dostatečným množstvím mléka, aby vzniklo 250 ml směsi. Nechte stát 5 minut před použitím.
- Pro extra křupavou kůrku můžete před pečením posypat vrch chleba hrubozrnnou solí nebo semínky dle vaší chuti.
- Chléb můžete obohatit přidáním sušeného ovoce, ořechů nebo semínek přímo do těsta před pečením.
- Uchovávejte chléb v uzavřeném sáčku nebo nádobě, aby zůstal déle čerstvý.
- Tento chléb je vynikající jak k snídani, tak k svačině, podávaný s máslem, marmeládou nebo jako doplněk k polévkám a salátům.