Plněný zelný list recept
Plněný zelný list je klasické jídlo, které se dá připravit s různými náplněmi. Základem jsou zelné listy, které se nejprve musí opatrně oddělit od hlávky a blanšovat ve vřící vodě, aby byly dostatečně měkké na plnění.
Pro náplň budeme potřebovat mleté maso, obvykle hovězí nebo vepřové, které smícháme s nakrájenou cibulí, česnekem, vařenou rýží, solí, pepřem a majoránkou. Tuto směs pečlivě zabalíme do zelných listů. Každý list naplníme připravenou směsí, přeložíme okraje a srolujeme.
Plněné zelné listy poté vkládáme do pekáče, přidáme trochu vody nebo vývaru a dusíme v troubě přikryté alobalovou fólií po dobu asi 45 minut na 180 stupňů Celsia. Po této době fólii odstraníme a necháme dorůžova zapéct.
Tipy pro dokonalý plněný zelný list:
Přidejte do náplně trochu sladké papriky pro zvýraznění chuti.
Můžete použít i směs mletého masa, například polovinu hovězího a polovinu vepřového pro bohatší chuť.
Před blanšírováním zelných listů odejměte z tužšího konci listu zbytek košťálu, aby se listy lépe rolovaly.
Pro vegetariánskou variantu můžete náplň připravit z nakrájených žampionů, pohanky a bylinek.