Plněné zelné listy mletým masem s raj.omáčkou recept


Plněné zelné listy mletým masem s raj.omáčkou recept.

Ingredience:
- 8 velkých zelných listů
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 vejce
- 100 g rýže
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
- 500 ml rajčatové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky

Recept:
1. Zelí připravte tak, že vložíte celou hlávu zelí do velkého hrnce s vařící vodou a necháte vařit 2-3 minuty. Poté opatrně oddělte listy a odložte je stranou.
2. V misce smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, rýži (kterou jste předem uvařili do poloměkka), mletou papriku, sůl a pepř.
3. Na každý zelný list položte dostatečné množství masové směsi a pečlivě zabalte, aby vytvořila balíček.
4. V hluboké pánvi na oleji zlehka osmahněte zbylou cibuli, přidejte rajčatovou omáčku, cukr, oregano a trochu vody. Přiveďte k varu.
5. Do omáčky opatrně vložte zelné balíčky. Zakryjte a na mírném ohni dusíte asi 45 minut, nebo dokud maso a rýže nejsou plně uvařené.
6. Před podáváním posypte čerstvou petrželkou.

Tipy:
- Pokud chcete, aby bylo zelí měkčí a snáze se s ním pracovalo, nechte ho ve vařící vodě o něco déle.
- Přidáním trochy citronové šťávy nebo octa do vařící vody se zelí stane jasnější a zachová si lepší barvu.
- Můžete přidat i další koření do masové směsi nebo omáčky, jako je majoránka nebo tymián, pro jiný chuťový rozměr.
- Pokud máte raději hustší omáčku, můžete ji na konci vaření zahustit lžící rozpuštěné mouky ve vodě.
- Tento recept se skvěle hodí i jako předpřipravené jídlo, protože chutná i po ohřátí.