Plněné rohlíčky recept


Plněné rohlíčky recept.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g másla (nebo margarínu)
- 70 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- Marmeláda nebo jiná náplň podle chuti (např. ořechová, tvarohová, čokoládová)

Recept:
1. Příprava těsta: Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo nakrájené na kousky, cukr, vanilkový cukr, špetku soli a vejce. Vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu mouky, ale snažte se těsto nepracovat příliš dlouho.

2. Formování rohlíčků: Těsto rozdělte na menší kousky a na pomoučněné pracovní ploše z každého kousku vytvořte váleček, který poté rozdělte na menší kousky (každý asi 10-15 g). Z každého kousku utvořte malý kuličku, kterou pak rozválíte na malý ovál nebo kruh a naplníte lžičkou vybrané náplně. Konce těsta přehněte a vytvarujte do rohlíčku.

3. Pečení: Předehřejte troubu na 180°C. Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě asi 10-15 minut, dokud nejsou rohlíčky zlatavé.

4. Dokončení: Hotové rohlíčky nechte chvíli vychladnout. Poté je můžete obalit v cukru nebo cukru smíchaném s vanilkovým cukrem pro sladší povrch.

Tipy:
- Variace náplní: Experimentujte s různými náplněmi. Kromě marmelády můžete použít například nutellu, tvaroh smíchaný s cukrem a vanilkou, nebo jemně nasekané ořechy smíchané s medem.
- Chlazení těsta: Pokud máte čas, nechte těsto před formováním rohlíčků chvíli odpočinout v lednici. Bude se s ním lépe pracovat a rohlíčky budou mít pevnější strukturu.
- Obalování: Rohlíčky můžete obalovat nejen v cukru, ale zkuste také použít směs mletých ořechů a cukru pro oříškovou chut'.
- Uchování: Plněné rohlíčky skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé. Vydrží takto několik dní.