Plněné papriky v rajské omáčce recept.
Plněné papriky v rajské omáčce jsou tradiční a oblíbené jídlo, které kombinuje šťavnaté papriky, masovou náplň a bohatou rajskou omáčku. Zde je návod, jak si je připravit.
Ingredience:
- 6 velkých paprik, vhodných k plnění
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 200 g rýže, předvařené
- 1 vejce
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička sladké papriky
- 400 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo masového)
- 1 lžička cukru
- 1 bobkový list
- Čerstvá petrželka, nasekaná pro ozdobu
Recept:
1. Papriky omyjte, odřízněte jim vršky a odstraňte semena a blány uvnitř. Dejte stranou.
2. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, předvařenou rýži, vejce, sůl a pepř. Tímto směsí naplňte připravené papriky.
3. V hlubokém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olej a přidejte sladkou papriku. Po chvíli přidejte rajčatový protlak a rajčatový koncentrát. Míchejte a vařte několik minut.
4. Přidejte vývar, cukr, bobkový list a přiveďte k varu. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
5. Do omáčky opatrně vložte naplněné papriky. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo dalšího vývaru. Papriky by měly být v omáčce ponořené alespoň z poloviny.
6. Zakryjte a na mírném ohni dusíme asi 45 minut, nebo dokud nejsou papriky měkké. Během vaření papriky občas opatrně obrátíte.
7. Hotové papriky podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Pokud preferujete vegetariánskou verzi, mleté maso můžete nahradit směsí vařených čočky a quinoy nebo jinými obilovinami a luštěninami.
- Pro pikantnější variantu přidejte do náplně nebo omáčky trochu chilli nebo jiného ostrého koření.
- Plněné papriky můžete podávat s bramborovou kaší nebo jednoduše s čerstvým chlebem.
Dobrou chuť!