Plněné papriky v rajčatové omáčce recept


Plněné papriky v rajčatové omáčce recept.

Plněné papriky v rajčatové omáčce jsou klasickým jídlem, které můžete najít v mnoha variantách po celém světě. Tento recept nabízí jednoduchou, ale chutnou verzi tohoto oblíbeného pokrmu.

**Ingredience:**

Pro plněné papriky:
- 4 velké papriky, barvu si můžete zvolit dle své chuti
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 g vařené rýže
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sladké papriky
- 1 vejce

Pro rajčatovou omáčku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 800 g rajčatového protlaku nebo rajčat v plechovce
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá bazalka nebo oregano podle chuti

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Papriky omyjte, odřízněte jim vrchní část a vyjměte semena a bílé části.
3. V míse smíchejte mleté maso, nakrájenou cibuli, česnek, vařenou rýži, sůl, pepř, sladkou papriku a vejce. Dobře promíchejte.
4. Naplňte papriky připravenou směsí.
5. V hrnci na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek do zlatova.
6. Přidejte rajčatový protlak, rajčata v plechovce, cukr, sůl, pepř a vařte asi 5 minut.
7. Do pekáčku vložte naplněné papriky a přelijte rajčatovou omáčkou.
8. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu nebo dokud nejsou papriky měkké.

**Tipy:**

- Pro vegetariánskou verzi můžete mleté maso nahradit směsí vařených čoček a ořechů.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do směsi nebo omáčky trochu chilli.
- Papriky a rajčatovou omáčku můžete podávat s čerstvým pečivem nebo s jednoduchým salátem pro lehčí variantu.
- Můžete experimentovat s různými kořením, aby jste dosáhli vlastní unikátní chuti plněných paprik.