Plněné papriky jinak recept


Plněné papriky jinak recept.

Plněné papriky jsou klasickým jídlem, které může mít mnoho variací. Jednou z nich jsou plněné papriky jinak, kde dojde k trochu netradiční kombinaci ingrediencí nebo způsobu přípravy. Níže naleznete recept, který vás krok za krokem provede přípravou této lahodné variace.

Ingredience:
- 6 červených nebo žlutých paprik střední velikosti
- 500 g mletého masa (kuřecí, hovězí, nebo směs)
- 1 střední cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 200 g rýže
- 400 g konzervovaných rajčat v kostkách
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky majoránky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Oliva olej
- 150 ml vývaru nebo vody
- 100 g tvrdého sýra (např. gouda), nastrouhaného

Recept:
1. Papriky umyjte, odřízněte jim vrchní části a odstraňte semena a blány. Vrchní části si nechte.
2. V hluboké pánvi na troše olivového oleje osmažte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a mleté maso. Smažte, dokud maso není zcela uvařené.
3. Přidejte rýži, rajčata v kostkách, sladkou papriku, majoránku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte a vařte asi 5 minut.
4. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
5. Papriky naplňte směsí z pánve. Pokud vám zbyde nějaká směs, můžete ji rozložit kolem paprik v pekáči.
6. Papriky zakryjte jejich odříznutými vrchními částmi, přidejte do pekáče vývar nebo vodu a přikryjte alobalem.
7. Pečte v předehřáté troubě 45-50 minut. Pět minut před koncem pečení odstraňte alobal, posypte papriky sýrem a dopečte dozlatova.

Tipy:
- Pro vegetariánskou variantu můžete mleté maso nahradit směsí čočky a žampionů.
- Pro extra křupavou kůrku na paprikách, nechte je po posypání sýrem pečt pod grilem ještě 2-3 minuty.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do směsi trochu chilli papričky nebo pár kapek ostré omáčky.
- Tento recept je skvělý i pro přípravu v předstihu. Plněné papriky můžete připravit den předem, uložit v lednici a před podáváním je jen zahřát v troubě.