Pljeskavica s ajvarem v pita chlebu recept


Pljeskavica s ajvarem v pita chlebu recept.

Pljeskavica s ajvarem v pita chlebu je lahodný balkánský pokrm, který kombinuje šťavnaté masové placky s pikantním ajvarem a svěží zeleninou, vše zabaleno do měkkého pita chleba. Zde je návod, jak si tento pokrm připravit doma.

Ingredience
Pro pljeskavici
500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového masa
1 velká cibule jemně nakrájená
2 stroužky česneku rozdrcené
1 lžička mleté papriky
Soľ a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Pro ajvar
1 kg červených paprik
500 g lilků
4 stroužky česneku
Olivový olej
Soľ a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
1 lžička octa nebo citronové šťávy
Další ingredience
Pita chleby
Čerstvá zelenina jako rajčata, červená cibule, čerstvý salát
Postup
Ajvar
Papriky a lilek umyjeme, osušíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 25 minut, než se kůže nezačne lehce odlupovat.
Pečenou zeleninu necháme chvíli vystydnout, poté oloupeme a zbavíme semínek.
Zpracujeme v mixéru spolu s česnekem, solí, pepřem a trochou olivového oleje do hladka.
Dochutíme octem nebo citronovou šťávou a případně dochutíme.
Pljeskavica
Mleté maso smícháme s cibulí, česnekem, paprikou, solí a pepřem.
Z masa vytvoříme placky o tloušťce asi 1 cm. Grilujeme na středně silném ohni z každé strany asi 5 minut, nebo dokud nejsou dobře propečené.
Sestavení pokrmu
Pita chleb otevřeme a na jednu stranu naneseme vrstvu ajvaru.
Přidáme pljeskavicu a na ni vrstvu čerstvé zeleniny.
Pita chleb zavřeme a podáváme hned.
Tipy
Pro intenzivnější chuť můžete do mletého masa přidat trochu mletého kmínu nebo chilli.
Ajvar je možné připravit i větší množství a skladovat v lednici v uzavřené nádobě. Můžete ho použít i jako dip nebo pomazánku.
Pokud máte rádi pikantnější, do ajvaru přidejte několik chilli papriček.
Tento pokrm můžete podávat s různými druhy zeleniny podle sezóny a vaší chuti.